De witkuif kaketoe

Ik heb een prachtige witkuif kaketoe en dit dier is echt een schatje, ze hebben wel een consequente opvoeding nodig, het zijn namelijk net peuters/kleuters. Tegen een hondenpup moet men wellicht 10 keer nee zeggen als hij iets niet mag en dan luistert hij. Echter tegen een witkuif moet je wel 100 nee zeggen en dan luistert de vogel. Ze hebben een zeer eigenwijs karakter, ze doen me denken aan katten die ook zo lekker eigenwijs zijn. Heb je de vogel liefdevol en goed opgevoed dan heb je een maatje voor het leven.

Tips van mij om negatief gedrag af te leren: Wil jou vogel telkens overal aan zitten en het stuk knagen zeg dan nee en zet hem een aantal seconden tot enkele kleine minuten in een time out hok/plek. Bij mij is dit de gastentoilet daar zet ik hem dan even in als hij stout is geweest. Als ik hem eruit haal leg ik nog eens uit wat ik niet wil en dan geven we elkaar een kusje. Dit werkt echt. Je kunt ook een kattenbench gebruiken en hem even in het donker zetten zodat hij weet dat hij te ver is gegaan. Men moet goed onthouden dat de witkuif kaketoe enorm slim is, zijn intelligentie is te meten met een 5 jarig kind. Je kan hem/haar dus gerust alles uitleggen en vertellen op den duur begrijpen ze precies wat ze wel en niet mogen. Ze hebben ook een zeer goed geheugen en zijn gevoelig. Van nature zijn ze enorm liefdevol en knuffelig en absoluut ook boefjes. Echter kun je een vogel snel traumatiseren doordat ze niet snel tegen geweld, hardhandigheid kunnen. Slaan is zeker uit den boze, het laatste wat je wilt is je vogel bang voor je maken, dan zal hij vlucht gedrag tonen en voor je weg willen vliegen. 
Wat ik nooit aan zal raden is zijn eigen kooi als time out hok/plek te gebruiken. Wat je ook echt niet wilt is dat de vogel zijn kooi/huis ziet als een straf plek en dat hij gaat schreeuwen als hij er in zit en er uit wil. 

Als je vogel nog jong is, is het zoals met ieder jong dat de vogel kan bijten, dit is vaak speels gedrag echter doet het wel zeer want de snavel is sterk en scherp. Ook als de vogel bijt dan zet ik hem in het time out hok en zeg daarbij altijd dat hij/zij zachtjes moet doen en doe ik bijvoorbeeld voor hoe je lief moet zijn door hardop te zeggen aaien aaien en dan over zijn bolletje en over een mens het hoofd aaien zodat hij ziet wat ik bedoel. Mijn lieve kaketoe is op het moment van schrijven nu 1 jaar en 6 maanden. Hij bijt al lang niet meer en is zeer sociaal naar iedereen, zolang hij uiteraard liefdevol behandeld word. 

Dieren leven volgens hun instinkt/gevoel Ben jij bang zal de vogel je uitdagen of niet aardig vinden het is enorm belangrijk voor ieder mens en dit geldt ook voor andere  dieren dat je altijd een rustige liefdevolle intentie hebt dit voelen ze en zullen ze je nooit aanvallen. Dieren vallen aan als men angst trillingen uitzend. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan echter is het een zeer goede oefening ook voor jezelf. We hebben allemaal haartjes over ons lichaam en de meeste dieren ook, dit zijn tril haartjes dit is de rede waarom wij als mens ook alles kunnen voelen van andere mensen of dieren we hebben hierdoor telepathische vermogens.


De witkuif kaketoe is een populaire vogel vanwege zijn intelligentie, vriendelijke karakter en aantrekkelijke uiterlijk. Hieronder vind je meer informatie over deze vogel:

 • Uiterlijk: De witkuif kaketoe heeft een witte verenkleed met een opvallende witte kuif op zijn hoofd. De snavel en poten zijn grijszwart van kleur en de ogen zijn donkerbruin. Deze vogel kan ongeveer 32 cm lang worden en een spanwijdte hebben van ongeveer 50-60 cm.

 • Leefgebied: De witkuif kaketoe is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië, waar hij in tropische regenwouden en bergachtige gebieden leeft. Tegenwoordig worden ze steeds meer gehouden als huisdieren en gefokt in gevangenschap.
  wat men vaak hoort doordat de witkuif kaketoe in gevangenschap word gefokt is dat de ouders van de vogel het eitje verstoten dit komt denk ik (mijn psychologische rede en telepathie die ik met de dieren voel) doordat de vogel zich in gevangenschap niet wil voortplanten. De fokkers broeden hierdoor zelf de vogels uit en voeden het met de hand. 

 • Gedrag: Witkuif kaketoes zijn sociale vogels en hebben behoefte aan interactie met mensen en andere vogels. Ze hebben een vriendelijk en speels karakter en kunnen leren praten en verschillende geluiden maken. Deze vogels hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ik neem mijn witkuif kaketoe overal waar het mag en kan mee op pad. Een vogel hoort niet in een kooi de hele dag. stel je zelf eens voor dat je vleugels hebt en je kan ze niet gebruiken en je komt nooit buiten? vreselijk zou ik dit vinden. enorm veel mensen werden depressief tijdens de lockdown met corona. Nou stel je eens voor dat een vogel de rest van z’n leven in lockdown zit. Heel zielig. een vogel hoort vrij te kunnen vliegen. Ik heb mijn vogel zijn vleugeltjes de eerste keer geknipt toen ik hem net kreeg omdat hij telkens tegen mijn ramen aanvloog en ik niet wilde dat hij zijn snavel zou kunnen breken of erger, zodat hij aan mijn huis kon wennen. De vleugels groeien om de aantal Maanden weer aan. Nu knip ik ze nooit meer, hij vliegt ook niet meer tegen mijn ramen en zijn prachtige vleugels zijn weer aangegroeid en het is een prachtig gezicht om hem te zien vliegen hij doet me denken aan een Engel.

  Veel vogels in gevangenschap kunnen zichzelf als ze verwaarloosd, eenzaam voelen kaal plukken. Als ze dit langdurig doen dan komen de veertjes nooit meer terug dit is echt heel zielig. Waar je jezelf altijd aan moet herinneren is: Heb jij wel eens een kaalgeplukte vogel in de natuur gezien? nou ik nog nooit die vogels zitten allemaal prachtig in hun veren en zo moet je, je vogel behandelen als een echte vrije vogel. Veel liefde geven, knuffelen, kusjes geven en zoveel mogeluck mee naar buiten nemen gevarieerde omgeving laten zien, interactie met andere dieren en wees hiervoor niet bang maar kalm en liefdevol. Ben je bang dat je vogel weg vliegt. Doe hem dan een tuigje om. Dit doe ik ook zodat ik lekker met hem de stad, bos, park of waar dan ook heen kan. Ook train ik mijn vogel buiten los te vliegen free flight en weer naar mij terug te vliegen dit is tot nu toe goed gegaan. Wat je ook kunt doen is een gps zendertje aan hem vast maken mocht hij er toch vandoor vliegen dan kun je hem op je mobiel weer terug vinden. 
  Oefen het freeflight eerst thuis dat als je hem/haar roept hij naar je toe vliegt, wat vaak helpt is dat je hem beloond met heel veel blijdschap, complimentjes, kusjes of wat lekkers. Vogels zijn zeer gevoelig voor applaus/complimentjes dat ze het goed gedaan hebben. Dat werkt echt perfect hoe uitbundiger hoe beter!

  De kaketoe is echte sloper, je moet hem zoveel mogeluck uitdagen, hij mag absoluut niet aan mijn schoenen knagen, echter oude schoenen van mij of kind die mag hij dan hebben en leg ik deze in zijn huis en die mag hij helemaal slopen, pennen (zonder inkt) vind hij fantastisch, papier en dan vooral briefen die van de post heb gekregen en toch weg mogen daar gaat hij helemaal op los, kralen, hout, oude bosjes bloemen die toch vergaan zijn is hij dol op om stuk te maken en alle blaadjes er vanaf te plukken, je kan het zo gek niet bedenken, melk pakken, rubber, veters, speelgoed, lego enz enz. geef hem de spullen die je toch niet meer wilt gebruiken en je hebt de perfecte versnipperaar/sloper ervoor. Let wel op met metaal er zijn nameluck veel vogels met metaal vergiftiging. Er zijn ook heel veel veilige papegaaien speeltjes. het is wel zo de witkuif heeft een hele sterke snavel binnen no time zijn de speeltjes gesloopt en de speeltjes in de winkel zijn niet goedkoop. je kunt ze dus ook zelf maken. Hout, kralen en papier hij houdt er van. Wat ik hem niet geef is een krant. kranten geven veel inkt af en dat vindt ik niet gezond voor hem. Ook wat ik gehoord heb is dat sommige vogels van dat pluizige touw op eten en dit in hun maagje terecht komt en dan niet meer kunnen poepen en dan helaas uittreden. Het is echt afhankelijk van wat voor vogel je hebt. Echter wat ik weet van de witkuif is dat ze het niet eten alleen alles stuk willen knagen van andere vogels soorten weet ik dit niet dus hou het goed in de gaten.

 • Dieet: Het dieet van een witkuif kaketoe bestaat voornamelijk uit zaden, noten, fruit en groenten je mag hem gerust met de pot mee laten eten zolang het vers is en geen sauzen etc. Het is belangrijk om ze een gevarieerd dieet te geven om te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Wat ze absoluut niet mogen is Avocado, chocolade en ui hiervan kunnen ze accuut uitreden. 

 • Verzorging: Het is belangrijk om een ​​witekuif kaketoe regelmatig te verzorgen door de kooi schoon te maken en de vogel te baden om zijn veren in goede conditie te houden.Mijn lieve Happy de witkuifkaketoe gaat mee in bad. Hij vind het heerluck, hij is prachtig wit en het kan zijn dat je sommige vlekken in zijn veren niet eenvoudig met water schoon krijgt, wat ik dan gebruik is natuurlucke shampoo zonder alcohol enz. Dit werkt perfect en hij ruikt dan ook nog eens heerluck. Mijn vogel houdt er van om in Bad te gaan voor hem is dit echt zijn wellness momentje. Doe dit altijd zo kalm mogeluck geef hem complimentjes zing een liedje zodat de vogel zich op zijn gemak voelt. Doe niets wat je zelf ook niet fijn zou vinden b.v vogel kopje onder te duwen of harde douche straal op z’n kopje.
  Tropische vogels zijn vaak kou kleunen laat hem dan ook niet nat opdrogen. Föhn je vogel droog, hou ook altijd je hand tegen zijn veren aan waar je hem föhnt zodat je voelt of het niet te heet is. Happy vindt het heerluck als ik hem föhn hij kan niet wachten als de föhn er aan komt.

  De vogel moet ook voldoende beweging krijgen en mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Speel met je vogel net zoals je met ieder andere dier zou spelen.

  Kriebelen, aaien en knuffelen de witkuif krijg er geen genoeg van en als je stopt met aaien, dan gaat hij tekeer of pakt hij met z’n snavel je hand en zegt ga ff door met kriebelen niet stoppen!!!! sommige mensen schrikken hier van als hij je hand /vingen met z’n snavel pakt en denken dat hij wil bijten echter wil hij je laten weten dat je door moet aanmeet kriebelen want hij geniet er van.  Ps: dit zeg ik ook altijd tegen me man en als hij stopt wiebel ik ook even met me voet van ga even door whahaha.

 • Levensduur: Een witkuif kaketoe kan tussen de 40 en 60 jaar oud worden als hij goed wordt verzorgd en voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt.

Kortom, de witkuif kaketoe is een vriendelijke en intelligente vogel die een geweldig huisdier kan zijn voor mensen die bereid zijn om voldoende tijd en energie te steken in zijn verzorging en welzijn.