Meest voorkomende voedsel allergenen

Let altijd op als u voedselintolerantie heeft hieronder is een lijst van
de meest voorkomende voedselallergenen zijn:

 1. Melk (inclusief lactose)
 2. Eieren
 3. Pinda’s
 4. Noten, zoals amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten
 5. Soja
 6. Tarwe en andere granen die gluten bevatten, zoals gerst, rogge en haver
 7. Vis
 8. Schaaldieren, zoals krab, kreeft en garnalen

Het is belangrijk om te onthouden dat voedselallergieën en -intoleranties kunnen variëren van persoon tot persoon, en sommige mensen kunnen allergisch zijn voor andere voedingsmiddelen dan de hierboven genoemde. Als je vermoedt dat je een voedselallergie hebt, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen om een ​​juiste diagnose te stellen en advies te krijgen over hoe je de allergenen kunt vermijden.

Door vegan te worden leef je sowieso al gezonder en heb je vaak veel minder last van allergie en voedselintolerantie.  Let wel op met noten, Tarwe en Soja als u daar intolerant voor bent vervang dit door Lupide (vleesvervanger) en glutenvrij/tarwevrij meel. Vermijd Noten als u allergisch bent.

Vegan worden kan een positieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele manieren waarop veganisme kan bijdragen aan een gezonder leven:

 1. Verminderd risico op chronische ziekten: Een plantaardig dieet kan het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker verminderen.

 2. Verhoogde inname van vezels: Plantaardig voedsel is vaak rijk aan vezels, wat kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en de preventie van darmkanker.

 3. Verhoogde inname van antioxidanten: Plantaardig voedsel is ook rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en de preventie van ziekten.

 4. Gewichtsverlies: Veganisme kan bijdragen aan gewichtsverlies, vooral als het dieet bestaat uit voedzame, volwaardige plantaardige voedingsmiddelen in plaats van bewerkte veganistische alternatieven.

 5. Verbeterde spijsvertering: Plantaardig voedsel is over het algemeen lichter verteerbaar dan dierlijk voedsel, wat kan helpen bij het verminderen van maagklachten en een opgeblazen gevoel.

 6. Verbeterde mentale gezondheid: Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een plantaardig dieet kan bijdragen aan een verbeterde mentale gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je als veganist nog steeds alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten, ijzer, vitamine B12 en omega-3 vetzuren. Het kan daarom nuttig zijn om een ​​diëtist of arts te raadplegen voordat je overstapt op een veganistisch dieet om ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Dieren die van nature een veganistisch dieet volgen, zijn onder andere:

 1. Koeien
 2. Paarden
 3. Olifanten
 4. Gorilla’s
 5. Neushoorns
 6. Nijlpaarden
 7. Giraffen
 8. Schaapachtigen zoals schapen en geiten
 9. Konijnen
 10. Muizen

Deze dieren hebben zich aangepast aan het eten van vezelrijke, plantaardige voedingsmiddelen als onderdeel van hun dieet en zijn in staat om de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit planten te halen. Dit betekent echter niet dat alle planten en groenten veilig zijn voor dieren om te eten – sommige kunnen giftig zijn voor bepaalde diersoorten.

Het is belangrijk om te onthouden dat veganisme een bewuste, ethische keuze is die mensen maken, gebaseerd op een breed scala aan overwegingen, zoals dierenrechten, milieubescherming en gezondheid. Mensen zijn niet van nature veganistisch en hebben een gevarieerder dieet nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben.

Er zijn veel sterke en krachtige dieren die van nature een veganistisch dieet volgen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Gorilla’s: Gorilla’s zijn bekend om hun indrukwekkende kracht en spiermassa, en hun dieet bestaat voornamelijk uit bladeren, scheuten, fruit en bloemen.

 2. Olifanten: Olifanten zijn de grootste landdieren ter wereld en staan ​​bekend om hun enorme kracht. Hun dieet bestaat voornamelijk uit gras, bladeren, scheuten en schors.

 3. Neushoorns: Neushoorns hebben een massief lichaam en kunnen indrukwekkende snelheden bereiken, ondanks hun omvang. Hun dieet bestaat voornamelijk uit gras en bladeren.

 4. Nijlpaarden: Nijlpaarden hebben enorme kaken en tanden en zijn in staat om de sterkste krokodillen te overmeesteren. Hun dieet bestaat voornamelijk uit gras.

 5. Buffels: Buffels staan ​​bekend om hun indrukwekkende spiermassa en kracht. Hun dieet bestaat voornamelijk uit gras en andere vezelrijke planten.

Deze dieren tonen aan dat het mogelijk is om sterk en gezond te zijn op een veganistisch dieet, en dat er voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn in plantaardig voedsel om een gezonde levensstijl te ondersteunen.

Er zijn echter enkele voorbeelden van veganistische atleten en bodybuilders die bekend staan ​​om hun indrukwekkende prestaties en spiermassa, zoals:

 1. Patrik Baboumian: een Duitse powerlifter en strongman die in 2011 de titel “Sterkste Man van Duitsland” won. Hij is vegan sinds 2011 en heeft sindsdien meerdere wereldrecords verbroken.

 2. Nimai Delgado: een IFBB Professional Bodybuilder uit de VS die vegan is sinds zijn geboorte. Hij heeft meerdere titels gewonnen in bodybuilding-wedstrijden en staat bekend om zijn indrukwekkende fysieke verschijning.

 3. Clarence Kennedy: een Ierse powerlifter en gewichtheffer die veganistisch is sinds 2015. Hij heeft indrukwekkende records in zijn sport en is bekend om zijn kracht en spiermassa.

 4. Tia Blanco: een Amerikaanse professionele surfer die vegan is sinds haar tienerjaren. Ze heeft meerdere kampioenschappen gewonnen en staat bekend om haar atletische prestaties.

Deze voorbeelden laten zien dat het mogelijk is om sterk en atletisch te zijn op een veganistisch dieet, maar het is belangrijk om op te merken dat de prestaties en spiermassa ook afhankelijk zijn van vele factoren, waaronder training, mentaal doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en dieet.