Vegan snoep

Vegan Fruitige Gummies

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje fruitsap (bijvoorbeeld sinaasappelsap)
  • 1/4 kopje agavesiroop
  • 1/4 kopje maizena
  • 1/4 kopje suiker
  • 1/4 kopje glucosestroop
  • 1/4 kopje koud water
  • 1/2 tl agar poeder
  • 1/2 tl citroenzuur poeder (optioneel)
  • siliconen gummivormpjes

Instructies:

  1. Giet het fruitsap en de agavesiroop in een pan en voeg de maizena, suiker, glucosestroop en koud water toe. Roer goed om te combineren.

  2. Strooi de agar poeder over het mengsel en roer goed.

  3. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost en het mengsel begint te koken.

  4. Zet het vuur lager en laat het mengsel zachtjes sudderen gedurende 5-7 minuten, of tot het dikker wordt.

  5. Roer het citroenzuur poeder erdoorheen, indien gewenst.

  6. Giet het mengsel in de siliconen gummivormpjes en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

  7. Haal de gummies uit de vormpjes en laat ze verder afkoelen op een bord of bakplaat.

  8. Bewaar de gummies in een luchtdichte container op kamertemperatuur.

Tip: Je kunt variëren met verschillende soorten fruitsap voor verschillende smaken, zoals aardbei, framboos of druif. Voeg eventueel kleurstof toe om de gummies meer kleur te geven.

2. Vegan fudge

  • 1 kopje amandelpasta
  • 1/2 kopje ahornsiroop
  • 1/4 kopje kokosolie
  • 1/4 kopje cacaopoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • een snufje zout

Meng de amandelpasta, ahornsiroop, kokosolie, cacaopoeder, vanille-extract en zout in een pan op laag vuur. Roer goed tot alle ingrediënten zijn gesmolten en goed zijn gemengd. Giet het mengsel in een met bakpapier beklede bakvorm en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd in stukken en serveer.

3. Vegan kokosmakronen

  • 2 kopjes geraspte kokos
  • 1/2 kopje ahornsiroop
  • 1/4 kopje amandelmeel
  • 1/4 kopje kokosolie, gesmolten
  • 1 tl vanille-extract
  • een snufje zout

Meng de geraspte kokos, ahornsiroop, amandelmeel, gesmolten kokosolie, vanille-extract en zout in een kom. Vorm het mengsel tot kleine bolletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 10-12 minuten op 180°C, of tot de kokosmakronen goudbruin zijn. Laat afkoelen en serveer.

4. Vegan fruitrepen

  • 1 kopje gedroogd fruit (bijv. dadels, abrikozen, vijgen)
  • 1 kopje gemengde noten en zaden (bijv. amandelen, walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten)
  • 1/2 kopje havermout
  • 1/4 kopje ahornsiroop
  • 1/4 kopje kokosolie, gesmolten
  • 1 tl vanille-extract
  • een snufje zout

Meng het gedroogde fruit, noten en zaden, havermout, ahornsiroop, gesmolten kokosolie, vanille-extract en zout in een blender of keukenmachine tot een grof mengsel. Leg het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm het tot een platte rechthoek. Bak gedurende 15-20 minuten op 180°C, of tot de fruitrepen goudbruin zijn. Laat afkoelen en snijd in repen.

5. Suikervrije Vegan Fruitgommen

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje fruitsap (bijvoorbeeld appel- of cranberrysap)
  • 1/2 kopje ongezoete appelsaus
  • 1/4 kopje maïzena
  • 1/4 kopje agar poeder
  • siliconen gummivormpjes

Instructies:

  1. Giet het fruitsap en de appelsaus in een pan en voeg de maïzena en agar poeder toe. Roer goed om te combineren.

  2. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf roeren totdat het mengsel begint te koken.

  3. Zet het vuur lager en laat het mengsel zachtjes sudderen gedurende 5-7 minuten, of totdat het dikker wordt.

  4. Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in de siliconen gummivormpjes.

  5. Laat de gummies afkoelen tot kamertemperatuur en haal ze dan uit de vormpjes.

  6. Bewaar de gummies in een luchtdichte container op kamertemperatuur.

Tip: Je kunt variëren met verschillende soorten fruitsap voor verschillende smaken, zoals sinaasappel, aardbei of druif. Voeg eventueel een scheutje vanille-extract toe voor extra smaak.