vegan ontbijt recepten

  1. Avocado toast: Rooster wat brood en besmeer het met geprakte avocado. Voeg wat zout, peper en eventueel wat citroensap toe. Garneer met wat za’atar of paprikapoeder.

  2. Vegan bananenbrood:

    • 3 rijpe bananen, geprakt
    • 1/4 kopje plantaardige olie
    • 1/4 kopje ahornsiroop
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 1 1/2 kopjes volkoren meel
    • 1/2 theelepel bakpoeder
    • 1/2 theelepel baksoda
    • Snufje zout
    • Handvol gehakte noten (optioneel)

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de geprakte bananen, plantaardige olie, ahornsiroop en vanille-extract. Voeg het volkoren meel, bakpoeder, baksoda en zout toe en meng tot een glad beslag. Roer de gehakte noten erdoor. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak gedurende 50-60 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt. Laat het bananenbrood afkoelen op een rooster.

  3. Veganistische tofu scramble: Bak wat tofu in een pan met een beetje olijfolie. Voeg wat kurkuma, komijn, knoflookpoeder, zout en peper toe voor smaak en kleur. Serveer met geroosterd brood en avocado.

  4. Chia pudding: Meng 1/4 kopje chiazaadjes met 1 kop plantaardige melk, een beetje vanille-extract en 1 eetlepel ahornsiroop. Laat het mengsel een nachtje in de koelkast staan. Serveer met fruit en noten.

  5. Veganistische ontbijtburrito: Bak wat tofu, zwarte bonen en groenten in een pan met een beetje olijfolie en kruiden naar keuze. Schep het mengsel in een tortilla en voeg wat avocado toe. Rol de tortilla op en serveer

  6. Smoothiebowl: Blend een bevroren banaan, bevroren fruit naar keuze, 1 kop plantaardige melk en eventueel een handvol spinazie tot een dikke smoothie. Schep de smoothie in een kom en garneer met vers fruit, noten en granola.
  7. Havermout: Kook 1 kopje havermout in 2 kopjes plantaardige melk. Voeg eventueel wat kaneel, ahornsiroop en fruit toe. Top af met noten en zaden naar keuze.

  8. Veganistische frittata: Mix 1/2 kopje kikkererwtenmeel met 1/2 kopje water en kruiden naar keuze. Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal en voeg gesneden groenten en veganistische kaas toe. Bak 30-35 minuten op 180 graden. Serveer met een salade.

  9. Acai bowl: Blend 1 bevroren acai-pakje, 1 bevroren banaan en 1 kop plantaardige melk tot een dikke smoothie. Schep de smoothie in een kom en garneer met vers fruit, noten en granola.

  10. Veganistische ontbijtmuffins: Mix 1 1/2 kopjes bloem, 1/2 kopje suiker, 1 theelepel bakpoeder en 1/4 theelepel zout. Voeg 1 kopje plantaardige melk, 1/4 kopje olie en 1 theelepel vanille-extract toe. Mix tot een glad beslag en voeg gesneden fruit, noten of chocolade toe. Bak 20-25 minuten op 180 graden.
  11. Havermout met fruit en noten: Kook havermout in water of amandelmelk en voeg gesneden fruit zoals banaan, appel of bessen en noten zoals amandelen, pecannoten of walnoten toe voor extra smaak en voedingsstoffen.

  12. Avocado toast: Besmeer een stuk volkorenbrood met geprakte avocado en voeg tomaat, komkommer en kiemen toe voor extra smaak en voedingsstoffen.

  13. Groene smoothie: Meng bladgroenten zoals spinazie of boerenkool met fruit zoals ananas, mango of banaan en voeg amandelmelk of water toe voor een gezonde en verfrissende smoothie.

  14. Veganistische yoghurt bowl: Meng veganistische yoghurt met granola, bessen, zaden en noten voor een heerlijke en voedzame ontbijtbowl.

  15. Tofu scramble: Bak tofu met groenten zoals paprika, ui en champignons en kruiden zoals kurkuma en komijn voor een eiwitrijke en hartige ontbijtoptie.

  16. Veganistische bananen- en notenboter smoothie: 
           
             1 rijpe banaan

  17.  

    • 1 kopje plantaardige melk (bijv. amandelmelk, sojamelk, haver melk)
    • 1 eetlepel notenboter (bijv. amandelboter, pindakaas)
    • Handvol ijsblokjes
    • Snufje kaneel

    Meng in een blender de banaan, plantaardige melk, notenboter, ijsblokjes en kaneel tot een glad mengsel. Giet het mengsel in een glas en serveer direct.

  18. Chia pudding: Meng chiazaden met amandelmelk en zoetstof en laat het mengsel ’s nachts in de koelkast staan. Voeg fruit en noten toe voor extra smaak en voedingsstoffen.

    havermoutpap recepten:

    1. Appel-kaneel havermoutpap:
    • 1 kopje havermout
    • 2 kopjes plantaardige melk (bijv. amandelmelk, sojamelk, haver melk)
    • 1 appel, geschild en in blokjes gesneden
    • 1/2 theelepel kaneel
    • 1 eetlepel ahornsiroop
    • Handvol noten of zaden

    Meng de havermout, plantaardige melk, appel, kaneel en ahornsiroop in een middelgrote pan. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat sudderen gedurende 5-7 minuten, of tot de havermout zacht en romig is. Verdeel de havermoutpap over kommen en top met noten of zaden.

    1. Chocolade-hazelnoot havermoutpap:
    • 1 kopje havermout
    • 2 kopjes plantaardige melk (bijv. amandelmelk, sojamelk, haver melk)
    • 1 eetlepel cacaopoeder
    • 1 eetlepel ahornsiroop
    • Handvol hazelnoten

    Meng de havermout, plantaardige melk, cacaopoeder en ahornsiroop in een middelgrote pan. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat sudderen gedurende 5-7 minuten, of tot de havermout zacht en romig is. Verdeel de havermoutpap over kommen en top met hazelnoten.

    1. Banaan-pindakaas havermoutpap:
    • 1 kopje havermout
    • 2 kopjes plantaardige melk (bijv. amandelmelk, sojamelk, haver melk)
    • 1 banaan, geprakt
    • 1 eetlepel pindakaas
    • 1 eetlepel ahornsiroop
    • Handvol gehakte pinda’s

    Meng de havermout, plantaardige melk, geprakte banaan, pindakaas en ahornsiroop in een middelgrote pan. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat sudderen gedurende 5-7 minuten, of tot de havermout zacht en romig is. Verdeel de havermoutpap over kommen en top met gehakte pinda’s.

    Probeer deze recepten en pas ze aan met je favoriete ingrediënten voor een gezond en heerlijk veganistisch ontbijt!

    1. Veganistische bagel sandwich:
    • 1 veganistische bagel
    • 1 avocado, geprakt
    • Plakjes tomaat
    • Plakjes komkommer
    • Handvol kiemen
    • Snufje zout en peper
  19. Snijd de bagel doormidden en toast hem. Besmeer de geprakte avocado op de bagelhelften en leg er plakjes tomaat, komkommer en kiemen op. Breng op smaak met een snufje zout en peper.

    1. Veganistische ontbijtbroodjes met tofu scramble:
    • 4 veganistische ontbijtbroodjes
    • 1 blok stevige tofu, verkruimeld
    • 1/2 ui, fijngehakt
    • 1 paprika, in blokjes gesneden
    • 1/2 theelepel kurkuma
    • 1/2 theelepel komijn
    • Zout en peper naar smaak
    • Plakjes avocado (optioneel)

    Verwarm een beetje olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en paprika tot ze zacht zijn. Voeg de verkruimelde tofu, kurkuma, komijn, zout en peper toe en bak nog 3-5 minuten, of tot de tofu warm is en een ei-achtige textuur heeft. Toast de broodjes en beleg met de tofu scramble en plakjes avocado (indien gewenst).

    1. Veganistische kaneelbroodjes:
    • 2 kopjes meel
    • 1 eetlepel bakpoeder
    • 1/2 kopje plantaardige melk
    • 1/4 kopje ahornsiroop
    • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten
    • 1 eetlepel kaneel
    • 1/4 kopje bruine suiker
    • 1/4 kopje rozijnen

    Meng in een grote kom het meel, bakpoeder, plantaardige melk, ahornsiroop en kokosolie tot een deeg ontstaat. Rol het deeg uit tot een rechthoekige vorm. Meng de kaneel, bruine suiker en rozijnen en strooi dit over het deeg. Rol het deeg op en snijd in plakjes. Plaats de plakjes op een bakplaat en bak ze 15-20 minuten op 180 graden in de oven. Laat de kaneelbroodjes afkoelen en serveer.

    vegan cracker recept:

    Ingrediënten:

    • 1 1/2 kopjes volkoren meel
    • 1/2 kopje havermeel
    • 1/2 kopje water
    • 1/4 kopje olijfolie
    • 1/2 theelepel zout
    • Optioneel: sesamzaadjes, maanzaadjes, gedroogde kruiden (zoals rozemarijn, tijm of oregano)

    Instructies:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

    2. Meng in een middelgrote kom het volkoren meel, havermeel en zout.

    3. Voeg het water en de olijfolie toe en roer tot een glad deeg ontstaat.

    4. Kneed het deeg gedurende 1-2 minuten op een met meel bestoven oppervlak tot het glad en elastisch is.

    5. Rol het deeg uit tot een dunne rechthoekige vorm en snijd in kleine vierkantjes of andere vormen.

    6. Leg de crackers op een met bakpapier beklede bakplaat en voeg eventueel de sesamzaadjes, maanzaadjes of gedroogde kruiden toe.

    7. Bak de crackers in de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

    8. Laat de crackers afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte container.

    Je kunt deze crackers serveren met veganistische kaas, hummus, guacamole of een andere dip naar keuze.

     
  20.  

    1. Zwarte bonen en zoete aardappel wrap:
    • 4 grote volkoren tortilla’s
    • 1 grote zoete aardappel, in blokjes gesneden
    • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
    • 1/2 ui, fijngehakt
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 1/2 theelepel chilipoeder
    • 1/2 theelepel paprikapoeder
    • 1/2 theelepel komijnpoeder
    • Zout en peper naar smaak
    • Handvol verse koriander
    • Plakjes avocado

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de zoete aardappelblokjes op een bakplaat en besprenkel met olie. Bak in de oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze zacht en goudbruin zijn. Verhit ondertussen wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de zwarte bonen, chilipoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper toe en bak nog 3-5 minuten. Verdeel de zoete aardappel, het bonenmengsel, koriander en avocado over de tortilla’s en rol ze op.

    1. Falafel wrap:
    • 4 grote volkoren tortilla’s
    • 1 blikje kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
    • 1/2 ui, fijngehakt
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1/2 kopje koriander, gehakt
    • 1/2 kopje peterselie, gehakt
    • 1/2 theelepel komijnpoeder
    • 1/2 theelepel korianderpoeder
    • Zout en peper naar smaak
    • Handvol sla
    • Plakjes tomaat
    • Veganistische tzatziki (optioneel)

    Doe de kikkererwten, ui, knoflook, koriander, peterselie, komijnpoeder, korianderpoeder, zout en peper in een keukenmachine en maal tot een gladde pasta. Vorm de pasta tot kleine balletjes en bak ze in een pan met een beetje olie tot ze goudbruin zijn. Verdeel de falafel, sla, tomaat en tzatziki over de tortilla’s en rol ze op.

    1. Groenten en hummus wrap:
    • 4 grote volkoren tortilla’s
    • 1/2 kopje hummus
    • Handvol spinazie
    • Plakjes komkommer
    • Plakjes paprika
    • Plakjes wortel
    • Plakjes avocado
    • Zout en peper naar smaak

    Besmeer elke tortilla met een laagje hummus. Leg spinazie, komkommer, paprika, wortel en avocado op de tortilla’s en breng op smaak met zout en peper. Rol de tortilla’s op en serveer.

     

    Vegan Pannekoeken

    1. Bananenpannenkoeken:
    • 1 grote rijpe banaan, geprakt
    • 1 kopje havermout
    • 1/2 kopje plantaardige melk
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1/2 theelepel kaneel
    • Snufje zout

    Meng alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een glad beslag. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin. Serveer met plakjes banaan en ahornsiroop.

    1. Appel-kaneel pannenkoeken:
    • 1 kopje meel
    • 1 eetlepel bakpoeder
    • 1/2 theelepel kaneel
    • 1/4 theelepel nootmuskaat
    • Snufje zout
    • 1 kopje plantaardige melk
    • 1 eetlepel ahornsiroop
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 1 appel, geraspt

    Meng alle ingrediënten in een middelgrote kom tot een glad beslag. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak de pannenkoeken ongeveer 2-3 minuten per kant, of tot ze goudbruin zijn. Serveer met plakjes appel en ahornsiroop.

    1. Chocolate chip pannenkoeken:
    • 1 1/2 kopje meel
    • 3 1/2 theelepel bakpoeder
    • 1/2 theelepel zout
    • 1 1/4 kopje plantaardige melk
    • 1/4 kopje ahornsiroop
    • 1/4 kopje veganistische chocoladechips

    Meng alle ingrediënten, behalve de chocoladechips, in een middelgrote kom tot een glad beslag. Voeg de chocoladechips toe en meng voorzichtig. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak de pannenkoeken ongeveer 2-3 minuten per kant, of tot ze goudbruin zijn. Serveer met extra chocoladechips en ahornsiroop.

          4. Veganistische pannenkoeken: Meng meel, bakpoeder, plantaardige melk en zoetstof en bak in een pan voor heerlijke en veganistische pannenkoeken. Voeg fruit en noten toe voor extra smaak en voedingsstoffen.

          5. Veganistische pannenkoeken: Meng 1 kop bloem, 2 eetlepels suiker, 2 theelepels bakpoeder, 1/2 theelepel zout en 1 kop plantaardige melk kies uit o.a Havermelk / Rijstemelk / amandelmelk tot een glad beslag. Bak de pannenkoeken in een pan en serveer met ahornsiroop.
  21.