Wilde planten recepten

Het eten van wilde planten kan gezond zijn omdat ze vaak rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, die ons lichaam nodig heeft. Veel wilde planten bevatten ook antioxidanten en fytochemicaliën die onze gezondheid ten goede kunnen komen.

Het is echter belangrijk om te weten welke wilde planten veilig zijn om te eten, omdat sommige giftig kunnen zijn. Het is daarom aan te raden om deskundig advies in te winnen of een goede wildplukgids te raadplegen voordat je begint met het eten van wilde planten.

Daarnaast is het belangrijk om wilde planten te verzamelen op plaatsen die niet zijn blootgesteld aan vervuiling, zoals aan de rand van drukke wegen of industriële gebieden. Verzamel ook alleen wilde planten waarvan je zeker weet dat ze niet beschermd zijn of op de lijst staan van bedreigde soorten.

Als je op een veilige manier wilde planten eet, kan dit een gezonde en heerlijke toevoeging zijn aan je dieet.


Er zijn veel wilde planten die eetbaar zijn en die gebruikt kunnen worden in recepten. Hieronder vind je enkele suggesties:

  1. Brandnetelsoep: Pluk een flinke hoeveelheid jonge brandneteltoppen en kook ze in bouillon met aardappels, ui en knoflook. Pureer het geheel en voeg room en peper en zout toe.

  2. Paardenbloem salade: Gebruik jonge paardenbloembladeren in een salade met een dressing van olijfolie, azijn en mosterd.

  3. Zevenblad pesto: Maal een flinke hoeveelheid zevenbladbladeren fijn met knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Voeg olijfolie toe tot er een smeuïge pesto ontstaat.

  4. Madeliefjessiroop: Pluk een flinke hoeveelheid madeliefjes en leg ze in een pan met water en suiker. Laat het geheel koken en zeef het daarna. De siroop kan gebruikt worden om drankjes en desserts op smaak te brengen.

  5. Oost-Indische kers salade: Gebruik de bloemen en bladeren van de Oost-Indische kers in een salade met tomaten, komkommer en feta. Breng op smaak met een dressing van olijfolie en citroensap.

  6. Wilde salade: Verzamel verschillende wilde planten zoals paardenbloembladeren, veldsla, madeliefjes en kleefkruid. Was de bladeren en meng ze met olijfolie, citroensap en zout en peper.
  7. Brandnetelchips: Bak dunne plakjes brandnetelblaadjes in olie tot ze knapperig zijn en bestrooi ze met zout en kruiden.Geroosterde wilde asperges: Verzamel wilde asperges en rooster ze in de oven met olijfolie en zout en peper. Serveer ze met een dressing van olijfolie, citroensap en knoflook.
  8. Geroosterde wilde asperges: Verzamel wilde asperges en rooster ze in de oven met olijfolie en zout en peper. Serveer ze met een dressing van olijfolie, citroensap en knoflook.

  9. Wilde pesto: maak pesto met wilde kruiden zoals brandnetel, paardenbloembladeren, daslook of zevenblad. Maal de kruiden fijn met knoflook, noten of zaden, Parmezaanse kaas en olijfolie. Gebruik de pesto als dip, saus of smaakmaker voor pasta of gegrilde groenten.

  10. Wilde salade: meng verschillende soorten wilde groenten zoals paardenbloembladeren, brandneteltoppen, veldsla, madeliefjes en kleefkruid. Voeg een dressing toe van olijfolie, citroensap en zout en peper.

  11. Wilde groentesoep: maak een heerlijke soep van wilde groenten zoals brandnetel, paardebloembladeren, zevenblad, zuring of wilde asperges. Voeg wat aardappelen, wortelen en ui toe voor extra smaak.

  12. Wilde kruidenboter: meng boter met wilde kruiden zoals look-zonder-look, daslook, wilde marjolein of wilde tijm. Gebruik de kruidenboter als smaakmaker voor aardappelen, groenten, brood of vlees.

  13. Wilde groentenquiche: maak een quiche met wilde groenten zoals brandnetel, paardebloembladeren, zevenblad, wilde spinazie of wilde asperges. Voeg eieren, room, kaas en kruiden toe en bak het geheel in een taartvorm.

  14. Brandnetelgnocchi: maak gnocchi met aardappelen en bloem, en voeg gekookte en fijngehakte brandnetelblaadjes toe aan het deeg. Kook de gnocchi in water en serveer met een saus van boter, knoflook en Parmezaanse kaas.

  15. Zuringrisotto: maak risotto met zuring en groentebouillon, en voeg Parmezaanse kaas en boter toe voor een romige textuur. Serveer met geroosterde groenten zoals asperges of cherrytomaatjes.

  16. Paardenbloemwijn: gebruik paardenbloemen om een heerlijke en aromatische wijn te maken. Verzamel de bloemen en laat ze weken in suikerwater. Voeg daarna wat gist toe en laat de wijn fermenteren. Laat de wijn enkele weken tot maanden rijpen en geniet van de smaak van de wilde bloemen.

  17. Daslookpesto: maak pesto van daslook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie. Gebruik deze pesto als smaakmaker voor pasta of als dip.

  18. Viooltjesijs: maak ijs van viooltjesbloesems, room en suiker. Laat het ijs bevriezen en serveer met verse aardbeien of ander fruit.

  19. Brandnetelrisotto: maak risotto met brandnetelblaadjes en groentebouillon, voeg wat witte wijn, ui, knoflook en Parmezaanse kaas toe voor extra smaak.

  20. Gestoofde wilde asperges: stoof wilde asperges met wat ui, knoflook, witte wijn en groentebouillon. Serveer als bijgerecht bij bijvoorbeeld vis of kip.

  21. Wilde paddenstoelenpasta: sauteer wilde paddenstoelen zoals morieljes of cantharellen met wat knoflook, ui en boter. Voeg dan gekookte pasta toe en meng goed door elkaar. Let op De meeste paddenstoelen zijn giftig raadpleeg een expert.

  22. Gevulde courgettebloemen: vul de courgettebloemen met ricotta, Parmezaanse kaas en fijngehakte wilde kruiden zoals basilicum of oregano. Bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn en serveer als voorgerecht of als bijgerecht.

  23. Gevulde brandnetelbladeren: vul grote brandnetelbladeren met gekruid gehakt, rijst en groenten. Wikkel de bladeren voorzichtig dicht en kook ze in bouillon tot ze gaar zijn. Serveer met een yoghurtsaus.

  24. Paardenbloemthee: pluk de gele bloemhoofdjes van paardenbloemen en laat ze drogen. Gebruik de gedroogde bloemhoofdjes om thee van te maken. Deze thee heeft een lichtzoete en bloemige smaak en zit vol antioxidanten.

  25. Kleefkruidpesto: maak pesto van kleefkruid, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie. Gebruik deze pesto als dip, saus of smaakmaker voor pasta.

  26. Madeliefjesalade: verzamel madeliefjes en gebruik ze als garnering of als onderdeel van een salade. Madeliefjes hebben een milde, nootachtige smaak en bevatten veel vitamine C.

  27. Zevenbladsoep: maak soep van zevenblad, aardappelen, ui, knoflook en groentebouillon. Zevenblad heeft een milde smaak en is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C en ijzer.

     

    Zorg er wel voor dat je alleen wilde planten gebruikt die veilig zijn om te eten en dat je ze op een schone en niet-vervuilde plek verzamelt. Raadpleeg altijd een expert of een goede wildplukgids voordat je begint met het verzamelen van wilde planten.


    Let wel op dat je de juiste planten plukt en dat je geen planten plukt die bespoten zijn met pesticiden. Het is altijd het beste om planten te plukken in een gebied dat niet behandeld is met chemische middelen.